Alergie pokarmowe są jednymi z częściej występujących przypadłości wśród małych dzieci. Zawsze będą one niepokoić rodziców, choć warto tu zaznaczyć, aby ich trochę uspokoić, że te alergie są praktycznie nie do uniknięcia, nawet jeśli ktoś bardzo mocno koncentruje się na jak najlepszym układaniu diety swojej pociechy. Taka alergia u niemowlaka na ogół nie jest aż tak groźna, jak to się wydaje na początku. Rodzice, którzy chcą jak najszybciej się z nią uporać, często tylko pogarszają sytuację. Matka karmiąca próbuje modyfikować swoją dietę i zaczyna coraz mocniej wykluczać z niej różne produkty spożywcze, przez co ta dieta staje się uboga i niezdrowa, a wtedy nie jest w stanie zaspokoić wszystkich potrzeb rosnącego i rozwijającego się dziecka.
Warto by było sobie jednak wytłumaczyć, czym właściwie jest ta alergia pokarmowa, kiedy się ona rozwija i w jaki sposób można jej uniknąć. Alergia u niemowlaka jest niczym innym jak niewłaściwą i nienaturalną reakcją jego układu odpornościowego. Jest to reakcja na kontakt z alergenem – wybranym składnikiem pokarmowym. Warto tu zaznaczyć, że akurat alergie nie są tym samym co nietolerancje pokarmowe, gdyż obie te przypadłości dają nieco inne objawy i też w inny sposób muszą być leczone. Nietolerancja na pewno nie jest aż tak poważnym problemem. W jej przypadku nawet gdy dojdzie do zjedzenia teoretycznie „zakazanego” pokarmu nieprzyjemne objawy mogą w ogóle nie wystąpić. Z kolei przy alergii nawet minimalna ilość alergenu w diecie doprowadzi do wywołania niewskazanej reakcji.