Strona główna
Ślub
Tutaj jesteś

Menu ślubne

Ślub Data publikacji - 5 września 2019 Autor - Redakcja slubnytarg.pl

Ślub i wesele, to szereg formalności, które trzeba załatwić zanim stanie się na ślubnym kobiercu. Zazwyczaj w przygotowania zaangażowani są nie tylko przyszli małżonkowie, lecz również ich rodzice, rodzeństwo i przyjaciele. Każdy ma co do roboty. Najważniejsze oczywiście są zasoby pieniężne, bo gdy są wystarczające, to wszystko jest prostsze. Przed ślubem i weselem trzeba zarezerwować lokal weselny adekwatny do ilości gości. Nie można zapomnieć o wcześniejszej rezerwacji zespołu muzycznego, gdyż te najbardziej popularne posiadają rezerwację z co najmniej rocznym wyprzedzeniem podobnie, jak sale weselne. Do tego zakup obrączek, sukni ślubnej, garnituru i dodatków. Oczywiście bardzo ważne jest zamówienie ślubu w parafii i ustalenie daty ślubu. Oraz odbycie nauk przedmałżeńskich.

Planowanie ślubu

Zaprojektowanie dekoracji w Kościele i na sali weselnej. Sporządzenie listy gości, wypisanie zaproszeń i wręczenie zaproszeń. Masa roboty przed parą młodą i rodziną. A jeszcze pozostał wybór menu na ślub. Czym jest menu? Menu, to nic innego, jak karta dań. Czyli spis potraw, z których para młoda wybiera te, które są ich zdaniem najodpowiedniejsze na ich wesele. Menu nie ogranicza się tylko do potraw, lecz są tam do wyboru również trunki, ciasta i desery. Jak i owoce, oraz napoje. Oprócz tego są jeszcze inne kwestie do omówienia, na przykład stół wiejski, czy kącik słodkości dla najmłodszych. Podstawą wesela jest nie tylko dobra orkiestra, lecz również dobrze dobrane menu weselne.

Nie tak łatwo

Wybór menu na wesele, to przyjemna, lecz wcale niełatwa sprawa. Gdyż trzeba uwzględnić preferencje wszystkich gości. Gdyż nie wszyscy goście muszą jeść mięso i jego wyroby. Bo wśród nich mogą przecież znaleźć się wegetarianie, a nawet weganie. I oni również muszą na stole znaleźć coś dla siebie, co mogliby zjeść. Nie warto również decydować się na dania, które nie wchodzą w skład polskiej kuchni, jak na przykład krewetki i inne owoce morza. Choć niektórzy Polacy je uwielbiają, jednak zdecydowana większość nie toleruje ich nawet na stole. Chyba, że jest to wesele, na którym będą goście z zagranicy. Gdyż takie mieszane małżeństwa przecież często się zdarzają. Poza tym trzeba pamiętać, o zapewnieniu wystarczającej ilości posiłków, aby nie doszło do tego, że stół świeci pustkami. Posiłki muszą być też zróżnicowane, gdyż każdy gość ma inny gust. Standardowe menu weselne skalda się z pięciu dań ciepłych, wędlin, serów, ryb, przekąsek, sałatek, deseru, ciast, tortu, owoców, napojów zimnych i ciepłych. Oraz różnego rodzaju alkoholu, jak szampan, wino, piwo, wódka, drinki.

Redakcja slubnytarg.pl

Nasi redaktorzy na stronie slubnytarg.pl to zespół specjalistów z pasją do organizacji ślubów i wesel. Każdy z naszych redaktorów ma bogate doświadczenie w branży ślubnej i wyjątkowe umiejętności w planowaniu i koordynacji tego wyjątkowego wydarzenia.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?