Strona główna
Wesele
Tutaj jesteś

Planujemy weselne menu

Wesele Data publikacji - 15 lutego 2023 Autor - Redakcja slubnytarg.pl
Planujemy weselne menu

Na to, czy goście będą wspominać wesele jako udane, wpływa wiele czynników. Do najważniejszych z nich od zawsze należą oprawa muzyczna i doznania smakowe. Dlatego tak ważne jest, aby weselne menu było dobrze zaplanowane, perfekcyjnie przygotowane i pięknie podane. Jak zadbać się planowanie weselnego menu i o czym pamiętać? Jakie dania ze sobą łączyć, a jakich połączeń unikać? Kiedy i w jakiej formie je serwować? Na większość tych pytań z pewnością pomoże odpowiedzieć menedżer, którego zatrudnia sala na wesele. 

Od czego zacząć planowanie menu? 

Planowanie weselnego menu należy zacząć od sprawdzenia możliwości miejsca, w którym organizujecie wesele. Jakie menu oferuje sala na wesele? Czy trzeba skorzystać z jej oferty, czy można wstawić własny catering? Korzystanie z oferty sali jest z pewnością dużo wygodniejsze. Z menadżerem sali uzgodnijcie ilu będzie gości, o której godzinie rozpocznie się wesele i jak długo będzie trwało. Określcie jaki macie budżet i jakie są wasze oczekiwania co do ilości dań, przystawek, deserów. Ustalcie w jakim stylu odbędzie się wesele, jakie atrakcje pojawią się na przyjęciu i o jakich porach. Wszystkie te rzeczy pomogą menadżerowi stworzyć szkic menu, zaplanować ilość dań i pory ich podania. A to już całkiem dobry punkt wyjścia do dalszego planowania. 

W planowaniu weselnego menu z pewnością pomoże Wam menadżer https://gocook.pl – kompleksu sal do organizacji wesel. 

Pierwsze danie na weselu

Wesele najczęściej rozpoczyna się późnym popołudniem lub wczesnym wieczorem, wtedy przyjęcie rozpoczynamy podaniem pełnego obiadu, który składa się z przystawek i/lub zupy, drugiego dania i deseru. Pierwsze danie powinno być zróżnicowane zarówno pod względem składników (jeśli np. zupa to krem z grzybów, nie podajemy już grzybów do drugiego dania) jak i sytości (jeśli przystawki są lekkie, drugie danie może być cięższe i odwrotnie). 

Jeśli wesele odbywa się o innej porze dnia, np. przed południem, zasady nieco się zmieniają. Zamiast sycącego, dużego obiadu, podajemy lekki lunch lub brunch. 

Ile dań na weselu?

Liczba dań, przystawek oraz czas ich podania uzależnione są długości trwania przyjęcia, pory dnia, o której ma ono miejsce a nawet pory roku. Z założenia zimą podajemy więcej ciepłych dań niż latem. Im dłuższe wesele, tym więcej dań należy serwować gościom. Im więcej alkoholu, zwłaszcza tego wysokoprocentowego, tym dań powinno być więcej. Przyjmuje się, że ciepłe danie powinno pojawić się na stołach co około 3 godziny. Należy uwzględnić przerwy na podanie tortu i wszelkie atrakcje. Minimum ciepłych dań na weselu to 3: obiad na początku przyjęcia, gorąca późna kolacja w okolicach podania tortu i lżejsze ciepłe danie nad ranem. 

Zaplanuj menu, ale daj gościom wybór

Szczegółowe menu na pewno pomoże przygotować Wam menadżer sali, który doskonale zna nie tylko serwowane przez szefa kuchnia dania, ale i potrzeby gości. Po rozmowie z menadżerem i degustacji z pewnością stworzycie bardzo atrakcyjną kartę dań. Jeśli macie taką możliwość pozostawcie gościom wybór dotyczący zarówno samych dań głównych, jak i dodatków. To ważne nie tylko ze względu na preferencje smakowe ale i inne czynniki. 

Goście o specjalnych potrzebach

Podczas ustaleń dotyczących menu trzeba wziąć pod uwagę potrzeby żywieniowe naszych gości. Powinniście zorientować się czy wśród gości są wegetarianie lub weganie oraz jakie mają ograniczenia, np. czy jedzą ryby albo produkty pochodzenia zwierzęcego. Bardzo ważne jest, aby kuchnia i obsługa wiedzieli czy wśród gości jest ktoś, kto jest uczulony na dowolny składnik pokarmowy. To bardzo ważna informacja, gdyż w skrajnych przypadkach spożycie zakazanego produktu może zakończyć się wstrząsem anafilaktycznym, a nawet śmiercią. Musicie też wziąć pod uwagę potrzeby gości z zagranicy. Pamiętajcie, że Hindusi nie jedzą wołowiny, Arabowie wieprzowiny, a Finowie grzybów. 

Najważniejsze informacje

Przygotowując weselne menu powinniście pamiętać, że najważniejsze nie są wasze kulinarne gusta, ale uwzględnienie potrzeb gości. Podczas wesela powinno się podać co najmniej 3 ciepłe dania, a liczba dań uzależniona jest od pory dnia, o której zaczyna się wesele i długości jego trwania. Najpierw podajemy przystawki, następnie danie główne, sery, desery, a na końcu kawę. 

Tekst sponsorowany: Akademia Kulinarna Gocook.pl – wynajem sal na wesela

Redakcja slubnytarg.pl

Nasi redaktorzy na stronie slubnytarg.pl to zespół specjalistów z pasją do organizacji ślubów i wesel. Każdy z naszych redaktorów ma bogate doświadczenie w branży ślubnej i wyjątkowe umiejętności w planowaniu i koordynacji tego wyjątkowego wydarzenia.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?